25/7/12

Frankenstein o el mite de Prometeu





El maig de 1816, Mery Shelley i el seu marit, el poeta romàntic Percy Bysshe Shelley, juntament amb Jane Clairmont, van viatjar a Ginebra per passar l'estiu a prop del llac Léman, amb famós i controvertit poeta anglès Lord Byron.

Però, casualment, al llarg d'aquell estiu van estar obligats a estar-se dins de casa degut a les condicions climàtiques de l'"Any sense estiu". Una tarda el grup de joves intel·lectuals i poetes, inspirats per les històries de fantasmes, van decidir muntar una competició d'històries fantasmagòriques. Un convidat, el Dr. John Polidori, va tenir la idea de El vampir, que més tard es convertiria en una influència per a Bram Stoker i la seva novel·la Dràcula.
Altres convidats van contar històries igualment terrorífiques, però Mary Shelley es va sentir incapaç d'inventar-ne cap. Aquella nit, malgrat tot, va tenir un malson en el qual va veure "un pàl·lid estudiant de males arts agenollat davant l'ent que acabava de crear". Aleshores es va decidir  a escriure aquella mateixa nit, iniciant així la que esdevindria una de les obres més representatives del Romanticisme. Així va néixer "Frankenstein o el mite de Prometeu".

Després el cinema convertiria la novel·la en un clàssic del terror, tot i que la novel·la, lluny de ser-ho s'acosta molt més a la ciència ficció o a la ciència, ja que explora temes com la moral científica, la creació i la destrucció de la vida, així com l'audàcia de la humanitat en relació amb Déu.