27/11/12

Històries poc crítiques del modernisme


Avui al vespre, TV3 ha emès un reportatge molt interessant dirigit per Lluís Permanyer, anomenat: "Modernisme, una història de destrucció", en el qual s'intenta posar al descobert la intensa campanya de descrèdit que hi va haver contra el moviment modernista durant la primera part del segle XX per part d'alguns intel·lectuals catalans més rellevants i posteriorment, al llarg dels anys cinquanta i seixanta de la mà dels interessos econòmics i urbanístics.

La voluntat informativa del programa és molt lloable, tot i que podria haver tingut un plantejament més pedagògic i científic si hagués indicat el nom de les cases per les quals el director és passejava, així com el nom dels arquitectes que en el seu dia les dissenyaren. També hauria sigut significatiu esmentar, ni que fos de passada, el moviment veïnal que salvà la casa Golferichs, de l'arquitecte Joan Rubió i Vellber, pels vols del 1980. No tot ho fan els arquitectes!

Tanmateix, el reportatge, no ha sigut gens crític alhora d'alertar la pressió que actualment pateixen alguns dels edificis modernistes de primera línia per altres raons, com ara la reforma i enderroc discutidíssim de "La Rotonda", de l'arquitecte Adolf Ruiz i Casamitjana, o bé l'inexplicable negligència, desídia o tal vegada ineptitud administrativa que pateix la magnífica casa Burés, obre de l'arquitecte Josep Berenguer i Mestres. L'ocasió bé que ho permetia.

Tot plegat massa políticament correcte!

Casa Burés
Obra de Franscesc Berenguer i Mestres, tot i que signada per Miquel Pascual.
1900-1905