10/5/09

Una altra mena de graffitis



El programa iconogràfic dels esgrafiats de les cases senyorials de Barcelona durant el segle XVIII i XIX habitualment s'inspirava en motius arquitectònics o ornamentals, amb gerres i corns de l'abundància, o composicons florals i vegetals, a voltes escenes mitològiques, cortesanes o bé de temàtica religiosa.
Ara bé, aquesta casa del segle XIX al carrer Tallers de Barcelona, ens presenta uns motius ben singulars: emmarcats per una arquitectura rude i poc refinada (gairebé sembla un gravat antic de Serlio) apareixen una font amb un ou al brollador, com si fos "l'Ou com Balla" de Corpus, i a la part superior, tres cistells de vimet amb pans degudament disposats al centre dels murs sense decoració. Quin significat ocult tenen aquests esgrafiats? Religiós? Pagà? Indiquen el negoci del propietari de l'immoble? O simplement són decoratius?

3 comentaris:

betty boo ha dit...

Si és pa el que hi ha a les paneres, jo em pregunto perquè l'han pintat tant amunt?
Per ennaltir l'aliment bàsic, o perquè ningú els el prengui?

Anònim ha dit...

Es un edifixi históric, i em sembla que catalogat, la casa es del senyor Tame i es va construir al segle XIX, els esgrafiats de pa son publicitat q es feia a l'època per a dir que i venien pa allà, soc estudiant d'arquitectura i estic fent un treball d'aquet edifici, pero encara no trobo explicació per a l'ou que balla

P.D: els altres esgrafiats com a les columnes fan que l'edifici sigui mes important

Jordi Soldevila ha dit...

Ostres!
M'acabo d'adonar del teu comentari. Fins avui no l'he vist. Gràcies pels teus comentaris.